Romania "trebuie" sa definitiveze reforma sistemului judiciar si sa continue lupta impotriva coruptiei, "pentru onoarea sa" in fata Uniunii Europene, la care a aderat la 1 ianuarie 2007, a declarat ministrul Justitiei, Monica Macovei, intr-un interviu acordat Agentiei France Presse.
"Sper ca reforma in justitie va reusi, pentru romani si pentru onoarea acestei tari care si-a asumat angajamente fata de Bruxelles, pe care trebuie acum sa le respecte", a declarat Macovei.
Aceasta reforma, care vizeaza in special asigurarea independentei magistratilor, "va fi, pana la urma, ireversibila, chiar daca va dura mai mult decat era prevazut", a subliniat fostul avocat specializat in drepturile omului, descris de AFP ca o persoana "incoruptibila" in ochii cetatenilor romani.
Atentionata de multe ori de Comisia Europeana cu privire la absenta rezultatelor in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, Romania a evitat activarea clauzei de salvgardare care ar fi putut determina amanarea cu un an a integrarii in UE, dar risca in continuare aplicarea de sanctiuni, daca nu-si va respecta promisiunile, reaminteste AFP.
Dupa crearea, in 2006, a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), au fost inregistrate unele progrese, in special "demararea actiunilor in justitie impotriva a sapte deputati, doi secretari de stat si un ministru, (...) ca si impotriva mai multor magistrati", a precizat Macovei. Ea a subliniat ca, pana in urma cu cativa ani, aceste actiuni erau "nemaiintalnite" in Romania.
Potrivit ministrului, dupa aderarea Romaniei la UE, adversarii acestei noi independente a procurorilor "au incercat prin toate mijloacele sa puna capat acestui proces".
"Acest lucru dovedeste ca lupta si-a atins scopul", a apreciat Macovei.
Progresele Bucurestiului in domeniul justitiei vor fi evaluate din nou de doua misiuni de