Integrarea in Uniunea Europeana a adus, in mai toate domeniile de activitate, reguli cu totul noi, uneori de-a dreptul ciudate pentru romani. Un asemenea exemplu ar fi cel legat de inregistrarea si miscarea animalelor. Mai precis, nici nu s-au obisnuit bine taranii cu microcipurile din grumazul cailor, ca au venit veterinarii sa le elibereze, obligatoriu, pasapoarte pentru vaci si boi. Regulile europene sint clare, nici macar la abator nu au voie bietele bovine sa mearga daca nu sint posesoare ale acestui document. Dar regula e regula si, daca Uniunea Europeana cere, noi trebuie sa ne conformam. In acest sens, specialistii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila au eliberat, pina ieri, 87.187 de pasapoarte pentru bovine, dintr-un total de 88.847, adica 98%. In mod normal si caii ar trebui sa aiba asemenea documente, numai ca actiunea a fost transferata de la DSVSA in sarcina Oficiului Judetean de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (OJARZ) si nu a fost inca demarata. Oricum, se pare ca intr-un viitor apropiat, caii se vor reintoarce in atributiile veterinarilor si atunci se va lua decizia finala.
Inregistrarea si identificarea animalelor sint obligatorii
Conform Ordinului nr. 5/2005 al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), la data integrarii in Uniunea Europeana orice animal de pe teritoriul Romaniei trebuie sa fie inregistrat in Baza Nationala de Date (BND), identificat individual si inclus in Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor (SNIIA).
Identificarea se poate face, in functie de specie, prin crote/crotalii (mijloc de identificare a animalelor, confectionat din material plastic care poarta inregistrat prin imprimare numarul unic de identificare a animalului) sau microcipuri. In plus, pentru specia bo