Complicităţi feminine
Romanul Istoria unei iubiri de Nicole Krauss, deja bestseller pe marile pieţe de carte, ajunge la noi graţie unei fericite complicităţi feminine, avându-le ca părtaşe pe Denisa Comănescu, coordonatoarea colecţiei de la Humanitas, şi pe Antoaneta Ralian, care nu mai are nevoie de nicio prezentare ca traducătoare a cărţii. Iată că "Raftul Denisei" le oferă iubitorilor de ficţiune încă o prozatoare, după le-a adus pentru prima oară la noi pe Sarah Hall şi Jeanette Winterson din spaţiul anglo-saxon, iar din lumea hispanică pe Almudena Grandes şi pe Laura Restrepo.
Nicole Krauss este o scriitoare sfidător de tânără pentru cât de bine scrie, pentru uşurinţa cu care se insinuează în psihologia personajelor, surprinzându-le nu în floarea tinereţii, ci la vârsta adolescenţei, a copilăriei ori chiar la bătrâneţe. Şi, cel mai important lucru, nu evită marea temă a iubirii, palpându-i toate formele, fără spaima de sentimentalism sau chair de patetism, riscând să povestească unica iubire a unei vieţi, iubirea unui tată faţă de fiul său, iubirea unei fiice faţă de tatăl pierdut.
Trei voci alternează în acest roman, fiecare îşi are timbrul propriu: un bătrân evreu, Leo Grusky, îşi duce povara bătrâneţii într-un New-York al prezentului, într-o singurătate atât de apăsătoare încât are nevoie de reacţiile celorlalţi ca să se convingă că este încă viu şi vizibil; în acelaşi oraş, o adolescentă de 15 ani caută să-şi revină după trauma provocată de moartea tatălui, având grija fratelui ce se refugiază într-o religiozitate stranie, ca şi a mamei care şi-a găsit alinarea în traducerea autorilor demni de Nobel; un alt bărbat aflat într-o ţară latino-americană se confruntă cu drama propriei imposturi.
Cele trei poveşti au în comun o carte, Istoria iubirii, scrisă într-o Polonie încă nedevastată de război, carte salvată datorită prieteniei