Mihaela Miroiu este profesor universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti. Ca teoretician, a analizat democratia neliberala in postcomunism, conservatorismul de stanga, politicile de gen in societatea postcomunista, sindromul "feminism room-service". A initiat mai multe actiuni in domeniul invatamantului - reformarea studiului filosofiei (1990-1993), programele de cultura civica pentru licee (1995) -, avand, in plus, o bogata activitate publicistica, in reviste ca Dilema Veche, 22, Curentul si aLtitudini.
- Sunteti profesor la SNSPA si teoretician politic. Sunteti in egala masura si un critic al politicii?
- Nu poti fi o teoreticiana a politicii fara sa faci analiza critica a acesteia. Nu descriem pur si simplu politica, o analizam dupa repere normative referitoare la democratie in gandirea politica a timpului nostru. In acest sens, fiecare dintre noi are anumite paradigme de interpretare a domeniului, in functie de care analizeaza critic procesele si institutiile politice.
In mare, abordarea normativa la care ader este a liberalismului bunastarii generale, cu accente feminist-liberale. Din aceasta perspectiva teoretizez politica, predilect pe cea romaneasca. In afara unor studii publicate in volume si reviste de specialitate, interpretarea teoretic-critica data de mine politicii este sintetizata in cateva volume de autor si coautor: Romania. Starea de fapt (impreuna cu Vladimir Pasti si Cornel Codita, 1997), in care diagnozam societatea romaneasca prin doua caracteristici majore: "societate de supravietuire" si "democratie de vitrina"; Societatea retro - 1999 (analiza conservatorismului de stanga in Romania primului deceniu de tranzitie); Drumul catre autonomie. Teorii politice feministe - 2004 (o interpretare a teoriilor feministe tinand cont si de miscarea din Romania, precum si una dintre p