Salariul profesorilor va depinde de activitatea didactica, conform proiectului privind Statutul cadrelor didactice. De asemenea, in scoli nu va mai fi tolerat nepotismul, iar dascalii care manifesta un comportament dubios vor fi trimisi la medic.
In prezent, salariul mediu in invatamintul preuniversitar este de aproape 700 de lei. Proiectul privind Statutul cadrului didactic, pe care Ministerul Educatiei l-a supus spre dezbatere publica, prevede ca profesorii sa fie remunerati in functie de calitatea activitatii, care va fi evaluata pe baza unor criterii de performanta stabilite de minister.
Astfel, profesorii debutanti ar putea primi salarii in functie de notele obtinute la titularizare. La rindul lor, dascalii care ocupa functii de conducere si angajatii ministerului ar putea primi un spor cuprins intre 55 si 75% din salariul de baza, cu 25% mai mult decit in prezent.
In plus, angajatii ministerului ar putea avea parte si de un spor de confidentialitate de 15%, de care nu beneficiaza in prezent.
Dezavantajati de zona si fara bani
Si sporurile acordate directorilor unitatilor de invatamint, dar si cele ale decanilor si rectorilor din sistemul universitar ar putea creste cu pina la 15%. Sefii de catedra si sefii comisiilor dirigintilor ar putea primi si ei o indemnizatie cuprinsa intre 5 si 10%.
Sporurile acordate profesorilor ramin neschimbate sau chiar se diminueaza, conform proiectului, cum este cazul sporului acordat celor care lucreaza in zone izolate, care s-ar putea reduce la jumatate.
In prezent, personalul didactic calificat care are resedinta sau domiciliul in mediul rural sau in localitati izolate primeste o indemnizatie de 5 pina la 80% din salariul de baza al functiei didactice indeplinite, in raport cu zona geografica respectiva, conform actualei legi. Noul Statut prevede