Pina in momentul de fata, de la inceputul anului, la nivelul judetului Braila s-au inregistrat trei cazuri in care tinere sub 16 ani au depus cereri de dispensa in vederea abrobarii casatoriei. Motivul invocat de fetele care au facut aceasta solicitare l-a reprezentat faptul ca ramasesera insarcinate, nemaiputind astepta virsta de 16 ani impliniti pentru a se putea casatori. Cel care aproba aceste cereri de dispensa este presedintele Consiliului Judetean, dar numai in urma unui aviz dat de un medic.
Zilele trecute, senatorii din comisia juridica au propus o modificare a Codului Familiei, prin care sint interzise dispensele de casatorie pentru tinerele de 15 si 16 ani. Senatorii mai cer ca virsta minima de casatorie sa fie de 18 ani, pentru ambii soti. In prezent, legea spune ca barbatul se poate casatori numai daca a implinit virsta de 18 ani, iar femeia numai daca a implinit 16 ani. Dar cu toate acestea, pentru motive temeinice, cum ar fi cazurile in care minora a ramas insarcinata, se poate incuviinta casatoria femeii care a implinit 15 ani. Propunerea senatorilor de interzicere a dispensei are in vedere reducerea abandonului scolar si incurajarea, formarea si dezvoltarea carierei si responsabilitatii, in egala masura pentru cei doi soti.
Deocamdata, la nivel local nu se stie nimic despre aceasta propunere de modificare a Codului Familiei, insa conducerea Serviciului Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanei (SPCJEP) Braila nu vede cu ochi buni aceasta schimbare. "Problema este ca unui tinar nu-i poti spune - nu faci nimic pina la 18 ani. Sint cazuri in care fetele provin din familii bune, dar din cauza anturajului sau a cine stie ce motive ramin insarcinate. Modificarea acestei legi nu ar aduce decit efecte negative, asta insemnind ca vor fi tot mai multi copii fara tata, din moment ce legea le interzice sa se mai casatoreasca", ne-a