La Bruxelles s-a incheiat ieri dupa-amiaza Summitul european de primavara, primul de acest fel la care Romania participa ca membru cu drepturi depline al Uniunii. Pe scurt, reuniunea celor 27 a fost consacrata energiei si combaterii incalzirii globale, adica punerii bazelor unei politici energetice comune, care sa respecte mediul inconjurator. Dezbaterile au stabilit patru obiective.
Primul este reducerea consumului de energie pana in 2020 cu 20% fata de nivelul estimat pentru acel an la nivelul Uniunii Europene. Cel de-al doilea obiectiv presupune ca pana in 2020 sa se utilizeze in proportie de 20% energie regenerabila din totalul de energie.
Cel de-al treilea obiectiv prevede reducerea emisiilor de noxe cu 20%, iar ultimul este ca pana in 2020 10% din carburantii utilizati in transporturi sa fie biocombustibili. Daca reducerea cu 20% a productiei de gaze cu efect de sera a fost relativ usor de obtinut, discutiile aprinse au avut loc in jurul tipurilor de energie care vor putea fi folosite pentru atingerea obiectivului.
Germania urmarea sa se ajunga la aceasta performanta prin intermediul energiilor refolosibile, cum sunt cea eoliana sau cea solara, iar alte 11 tari, printre care Franta si Romania, preferau utilizarea energiilor de tip nuclear.
Pana la urma, in proiectul final a fost inserata o mentiune speciala, la cererea Frantei - cea mai mare putere nucleara europeana, prin care este prevazuta si contributia acestui tip de energie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
In aceste conditii, putem spune ca oficialii romani prezenti la Bruxelles pot rasufla usurati, pentru ca, in sfarsit, socoteala de acasa s-a potrivit cu cea din targ si putem avea multe de castigat: am luat deja startul in sectorul biocombustibililor, avem investitii programate pentru centrala de la Cernavoda si nu mai trebuie sa facem alt