Foto: indymedia.org
“Un ziar bun reprezinta o natiune care vorbeste despre sine”, spunea renumitul dramaturg si scenarist Arthur Miller in 1961. Cuvintele acestuia urmau a fi confirmate 12 ani mai tarziu, cand doi reporteri de la cotidianul The Washington Post realizau o serie de anchete si articole care aveau sa-l compromita definitiv pe presedintele american Richard Nixon.
Fie ca sunt citite in editie tiparita sau in format electronic, ziarele prezinta lumea ca un spatiu al evenimentelor si joaca un rol important in modelarea viziunii cititorului asupra culturii, economiei sau politicii unei tari.
Asadar, ziarele au ajuns sa tina din scurt guvernele si companiile si stabilesc deseori agenda zilei pentru restul media. Importanta acestora nu mai poate fi contestata, la fel si contributia lor in modificarea comportamentelor si mentalitatilor. Factorii mediatici moderni au o consistenta influenta asupra unor multiple aspecte sociale, definitorii pentru lumea contemporana.
Hotnews va prezinta cateva din publicatiile europene care, timp de peste un secol, au scris istoria lumii.
Fata ascunsa a cotidianului "Le Monde"
Foto: wikipedia.org
Ziarul de referinta al francezilor Le Monde se lupta sa tina piept patronatului si publicatiilor gratuite. Cu un tiraj de circa 380,000 exemplare/zi (medie anuala ), cotidianul francez este principala publicatie a companiei „Groupe Le Monde” sub tutela caruia se mai afla si revista „Le Monde diplomatique”.
Istoria ziarului incepe in data de 19 noiembrie 1944, cand prima editie a cotidianului este tiparita sub coordonarea publicistului Hubert Beuve-Mery, la cererea expresa a lui Charles De Gaulle. Generalul isi dorea o publicatie neutra, care sa nu fi colaborat cu armata germana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
In 1984, Le Monde se bucura cu