Intentia Ministerului Sanatatii de a imbogati painea cu fier si acid folic naste controverse atat printre medicii de specialitate, cat si printre producatori
In curand, guvernantii ne vor spune "Mananca, romane, fier pe paine!", parafrazand zicala "Bea, Grigore, agheasma!" Cam asa s-ar putea traduce pe scurt ideea unui proiect de hotarare de guvern care incearca sa impuna introducerea pe piata doar a fainilor "dopate" cu fier si acid folic (fortifierea universala a fainilor).
Practic, Ministerul Sanatatii intentioneaza sa fortifieze toata faina comercializata pe teritoriul tarii.La baza intentiei stau niste studii - caracterizate de unii "puerile si lipsite de profesionalism", iar de altii - chiar ingrijoratoare.
Acestea arata ca femeile insarcinate si copiii Romaniei sunt atat de anemici, incat alta solutie nu mai este decat fier pe paine, dimineata la pranz si seara.
Faina normala, motiv de amenda
„In Romania, in alimentatia oamenilor se utilizeaza numai faina fortifiata", stipuleaza articolul 3 al proiectului. De asemenea, „pe teritoriul Romaniei sunt interzise importul, precum si productia si comercializarea de faina nefortifiata pentru utilizarea pe piata interna in alimentatia omului"- art. 9.
Utilizarea in industria alimentara pentru fabricarea de produse destinate pietei interne a fainii nefortifiate sau fortifiate cu un continut de fier si acid folic neconform cu prevederile normelor tehnice ar constitui chiar contraventie, potrivit propunerii de act normativ.
Daca pentru segmentele sociale afectate intr-adevar de anemie - femei insarcinate, nou-nascuti si prescolari - masura ar fi intr-adevar buna, pentru restul populatiei, fortifierea nu aduce prea mari beneficii, explica unii nutritionisti.
Dimpotriva, pentru alti suferi-nzi carora le este contraindicat surplusul