Desi terenurile agricole din Romania sunt cele mai ieftine din Europa, micii agricultori risca sa dispara din cauza cheltuielilor si a taxelor carora trebuie sa le faca fata. Exista voci, atat in randul taranilor, cat si al agentilor imobiliari, care sustin ca impozitele din domeniul funciar sunt mult prea mari comparativ cu cele din domeniul imobiliar.
Oamenii politici, dimpotriva, considera ca impozitele din domeniul agricol au menirea sa duca la circulatia terenurilor, la asociere si, in final, la cultivarea terenurilor, in cazul in care proprietarii nu au posibilitati financiare.
In Romania exista aproximativ 4,3 milioane de ferme la limita subzistentei, ceea ce reprezinta jumatate din cele noua milioane cate are Uniunea Europeana. Cel mai greu loviti de aderarea la UE sunt cei aproximativ un milion de mici producatori.
Fermele lor nu sunt destul de mari pentru a ramane competitive, spre deosebire de cele comerciale mari, producatoare de cereale, care se simt deja confortabil pe piata. Mai mult, asteapta sa se dezvolte cu ajutorul fondurilor pentru dezvoltare rurala, in valoare totala de 7,5 miliarde de euro, pe care Romania le va primi pana la sfarsitul anului 2013.
Guvernul incurajeaza consolidarea fermelor, oferind anual o renta de 100 de euro pe hectar proprietarilor batrani care isi vand pamantul si 50 de euro celor care il dau in arenda. Deja 23.000 de ferme au fost atrase in acest program, transferand drepturile de proprietate asupra a mai mult de 135.000 de hectare.
Integral in Romania Libera
Desi terenurile agricole din Romania sunt cele mai ieftine din Europa, micii agricultori risca sa dispara din cauza cheltuielilor si a taxelor carora trebuie sa le faca fata. Exista voci, atat in randul taranilor, cat si al agentilor imobiliari, care sustin ca impozitele din domeniul funciar sunt mult prea ma