"Inteleg ca primul ministru analizeaza posibilitatea amanarii euroalegerilor pana la toamna din cauza unei situatii interne deosebite. Cred ca este o decizie inteleapta", a declarat, la Bruxelles, Graham Watson, seful liberalilor europeni. De cateva luni, mai multi ministri de la Bucuresti au transmis mesaje in interior, folosind ca portavoce personalitati europene.
Se mizeaza pe faptul ca un mesaj venit de exemplu de la Bruxelles va fi mai usor digerat, cat ar fi el de neplacut, de publicul din Romania. In realitate, odata cu aderarea tarii la UE, partidele din Romania sunt afiliate cu arme si bagaje (si mai ales cu fonduri atunci cand e nevoie) la familiile politice europene.
In Romania, apartenenta la aceste familii este uneori folosita pentru promovarea intereselor personale sau de partid pe piata interna. Ca atare, dl. Watson face un serviciu colegilor sai liberali romani care l-au rugat, probabil, sa pregateasca anuntul ce va fi facut in curand la Bucuresti de amanare a europarlamentarelor.
Prin simetrie, nu ar trebui sa ne mire daca Joseph Daul, liderul popularilor europeni la care e afiliat PD, ar face o declaratie exact contrara fata de amanarea euroalegerilor - adica exact punctul de vedere al democratilor.
Lupta in noroi a politicienilor de la Bucuresti a dezgustat pana acum Bruxellesul. Totusi, motive reale de ingrijorare nu au existat. Nu s-a simtit nevoia ca in Consiliul European sa se ia in dezbatere situatia din Romania. Constantele fundamentale ale Romaniei membra a UE - economia de piata, democratia si respectarea drepturilor omului - nu fusesera inca modificate semnificativ.
Suspendarea presedintelui, referendumurile de toate felurile, alegerile anticipate - toate se incadreaza in limita jocului democratic. Problemele se discuta, totusi, in Parlament sau in presa, nu mai sunt chemati miner