Europenii critica Romania pentru legislatia aspra din tara privind spatiile minime alocate speciilor din gradinile zoologice. Putine au gasit resurse pentru conformare. Restul vor pieri sau se vor restringe, renuntind la principalele vedete patrupede.
A treia parte din gradinile zoologice romanesti nu corespund legii. Motivul principal: reglementarile de spatiu autohtone sint mai restrictive chiar decit in Europa.
Pina cind se va lamuri de ce autoritatile impun constringeri atit de drastice, responsabilii gradinilor zoologice si asociatiile de protectie a animalelor se dau peste cap pentru a evita sacrificarea mamiferelor mari evacuate din gradinile desfiintate sau restrinse.
Fonduri si retrocedari
La sfirsitul anului trecut, 25 de gradini zoologice erau autorizate, iar sapte erau inchise pentru public din cauza spatiului vital prea mic in raport cu normele introduse in 2005, informeaza Biroul de presa al Agentiei Nationale de Protectia Mediului (ANPM).
„Noua legislatie merge pe ideea de parcuri naturale in care animalele sa fie tinute fara zabrele si custi, habitatul lor fiind delimitat de santuri cu apa si de garduri din lemn“, explica Daniel Fita, purtator de cuvint la Garda Nationala de Mediu (GNM). Pe „teren“, lucrurile sint insa mult mai complicate.
Majoritatea gradinilor zoo nu au bani si nici posibilitatea de a-si largi perimetrul pe terenurile vecine. Gradinile zoologice din Buhusi, Onesti si Bacau au toate ordin de inchidere din cauza spatiului insuficient, dar si a igienei precare.
„Nu s-au gasit solutii de extindere, pentru ca primariile nu au alocat fondurile necesare“, motiveaza un oficial al Agentiei de Protectie a Mediului (APM) din Bacau. La Bucuresti, doua din cele sase hectare ale Zoo Baneasa sint reclamate intr-un proces de retrocedare.
„E insa vorba de un