De la inceputul anului, nici una dintre firmele iesene nu a depus cereri la Registrul de atestare a produselor traditionale de la Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) pentru a inregistra un produs traditional. Singurele firme care au inregistrat astfel de produse in judetul Iasi sunt TransGigel, Romlacta Pascani si Nicodam SRL. Acestea au inregistrat doar 9 produse, printre care branza si iaurtul de Sipote, telemeaua de Miroslavesti, cascavalul Vatra Pascanilor sau cascavalul Cuza.
Numarul produselor a mai crescut de la inceputul anului trecut, cand erau inregistrate doar trei cascavaluri, un lapte batut si o branza, respectiv cascavalul "Cuza" impletit, cascavalul "Vatra Pascanilor" de la Romlacta, cascavalul de Sipote, laptele batut si branza de vaci de Sipote de la "Transgigel". Regulamentele Consiliului Europei afirma ca produsele traditionale sunt cele facute din materii prime de origine animala, produse pe baza de carne, branzeturile, uleiurile si grasimile. Ca sa fie inregistrat ca produs traditional, acesta trebuie sa fie fabricat din materii prime traditionale si sa fie produs conform unei retete si metode de prelucrare traditionala. Caietul de sarcini, care insoteste cererea de certificare, trebuie sa contina cel putin numele si descrierea metodei de productie, inclusiv a naturii si caracteristicilor materiei prime si ale ingredientelor utilizate sau a metodei de preparare, cu referire la traditionalitatea acesteia.
De la inceputul anului, nici una dintre firmele iesene nu a depus cereri la Registrul de atestare a produselor traditionale de la Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) pentru a inregistra un produs traditional. Singurele firme care au inregistrat astfel de produse in judetul Iasi sunt TransGigel, Romlacta Pascani si Nicodam SRL