Se pare că viaţa muzicală vrea cu orice preţ să ne solicite permanent, în cele mai diverse moduri, fără a ne lăsa o clipă de răgaz, ceea ce de fapt este foarte bine, semn că… se întâmplă "ceva" în fiecare zi. Un maestru al compoziţiei muziciene combină utilul cu plăcutul, armonizând plăcerea şi, cum ne-a spus Vasile Cazan: "Muzicalitatea versurilor ce se pot asculta" Viaţa de artist nu e prea uşoară. Visul, elegia, toate acestea se aseamănă unui romantic, cu o sensibilitate formidabilă, şi pasiune pentru artă.
Dirijorul şi compozitorul Vasile Cazan s-a născut în Târgu-Mureş, la data de 12 mai 1952. A absolvit Academia e Muzică "Gheorghe Dima" . A avut şansa să se specializeze la Corul Madrigal din Bucureşti, unde a avut ocazia să-l cunoască pe renumitul profesor Marin Constantin, apoi a continuat specializarea la New York. Vasile Cazan, actualul director al Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş, profesor colaborator la Universitatea de Artă Teatrală, la secţia Pedagogie Muzicală, a avut turnee în Germania, Italia, Austria, Danemarca, Franţa, Canada, Statele Unite ale Americii. Pentru el, muzica era o pasiune, încă din copilărie când a fost la primul concert : ,,În 1961, eram în clasa a doua, când am avut ocazia să particip la primul concert. Părinţii mi-au facilitat sprijinul de a urma cursurile Academiei. Atunci când intru în scenă mă simt în largul meu. Acolo pot să realizez tot ceea ce gândesc, înainte despre muzică", a declarat Vasile Cazan. Acesta ne-a mai spus că pentru un concert de două ore trebuie să munceşti mai mult de două luni. Sunt ore de muncă, de renunţare şi pasiune. Talentul înseamnă doar o parte din viaţa unui om, iar munca pentru materializarea inclinaţiilor este nevoie de muncă şi răbdare.
Fiecare compozitor îşi are particularităţile, frumuseţea muzicii lui. Cât era tânăr, în timpul studenţiei i-a plăcut de compozitorul Brahms: " Î