Emisiile de gaze cu efect de sera trebuie reduse cu 20%
Energia regenerabila - principala tinta
Cele 27 de state membre UE au adoptat saptamana trecuta proiectul privind utilizarea energiilor regenerabile pentru 20 la suta din consumul energetic global al Uniunii Europene, pana in 2020.
Potrivit AFP, initiativa vizeaza in special contributia energiei nucleare la reducerea gazelor cu efect de sera. Astfel, planul energetic si climatic adoptat de sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana, la summit-ul de la Bruxelles, atinge mai multe puncte fierbinti. In ce priveste incalzirea climatica, UE isi ia "independent angajamentul ferm de a reduce pana in 2020 emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 20%, fata de 1990". Acest obiectiv ar putea creste la 30% in cadrul unui acord mondial, daca "alte tari isi iau angajamentul de a face reduceri comparabile" si daca "tarile in curs de dezvoltare mai avansate isi aduc o contributie adaptata la responsabilitatile si capacitatile sale". In ce priveste tarile dezvoltate, acestea ar trebui sa isi reduca emisiile pana in 2050 cu 60 pana la 80% fata de 1990.
Biocarburantii, scosi in fata
Totodata, energiile regenerabile (eoliene, solara etc) trebuie sa reprezinte, pana in 2020, 20% din consumul energetic total al UE. Repartizarea acestui efort obligatoriu intre "Cei 27" se va face in stransa colaborare cu statele membre si va tine cont de "de punctele de plecare diferite" ale acestora (nivelul existent de energie eoliana, paleta energetica si potentialul fiecarei tari). De asemenea, biocarburantii trebuie obligatoriu sa reprezinte cel putin 10% din consumul total de benzina si motorina din transporturi. In ce priveste eficienta energetica, proiectul propune economisirea a 20% din consumul total de energie pana in 2020 prin utilizarea mai eficienta a energiei in constructii