(Foto: )
20 de ani. Atat timp ii mai dau specialistii Doljului in climatul temperat. Peste doua decenii, judetul va deveni arid. Acest lucru presupune in primul rand schimbarea culturilor agricole, dar poate si a obiceiurilor, a vestimentatiei, a modului de viata. Procesul de aridizare a inceput de mult. Adevarul se spune rar si putin, mai ales daca inspaimanta.
Prima recunoastere oficiala a procesului de aridizare a venit din partea statului roman in 1977. De atunci s-au facut prea putine lucruri pentru mentinerea climei temperate in sudul Doljului, in timp ce incalzirea globala s-a accentuat si mai mult.
Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Craiova a confirmat, pentru Expresul de sud, ca seceta si alte fenomene pedoclimatice favorizeaza desertificarea judetului Dolj. Verile cu temperaturi din ce in ce mai insuportabile din ultimii ani sunt doar o mostra din felul in care se va schimba clima. Numai ca modificarea temperaturilor atrage dupa sine o intreaga serie de procese.
“Frecventa mare a secetelor excesive, a inundatiilor locale si generale si a eroziunii solului sunt caracteristice judetului Dolj. In ultimul timp se constata, din pacate, din ce in ce mai frecvent, accentuarea proceselor de aridizare a climatului“, recunoaste Monica Mateescu, directoarea ARPM Craiova.
Sadova, Dabuleni, Marsani si Desa sunt comunele in care au aparut cele mai mari probleme in ultimul timp. “In aceasta zona, conditiile pedoclimatice si fenomenul de deflatie eoliana, adica spulberarea nisipului de catre vant, ingreuneaza lupta oamenilor cu desertificarea solului“, explica Monica Mateescu.
Cea mai afectata regiune este cuprinsa intre Calafat, Poiana Mare, Sadova, Bechet, Dabuleni si Dunare, ce are o suprafata de 104.600 de hectare. Prezenta unor soluri nisipoase, ce nu retin apa, imprima, cel putin in partea sudica a