• Potrivit Institutului pentru Politici Publice, patrimoniul RA-APPS este evaluat de regie la 8.500 miliarde lei vechi (circa 243 milioane euro), o suma mult subevaluata.
• In Bucuresti, regia are peste 700 de proprietati – apartamente si imobile, dintre care 685 pot fi vandute.
• Mai putin de 100 de demnitari au dreptul sa primeasca locuinte de protocol pe perioada mandatului.
Sute de vile si apartamente de lux, mii de hectare de teren, unele agricole sau forestiere, altele aferente constructiilor, inclusiv in Bucuresti, s-au adunat de-a lungul timpului in patrimoniul RA-APPS. Amestecate cu complexe agrosilvice, industriale, de agrement, turistice sau de tratament, cu crescatorii de fazani, sere si piscine, dar si cu patinoare, terenuri de tenis si de golf, restaurante, sali de joc si braserii, toate constituie zestrea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat. O institutie, aflata sub coordonarea Secretariatului General al Guvernului, care se dovedeste de ani buni "stat in stat" si care a servit, aproape fara exceptie, actorii politici ai momentului si clientela acestora.
Bugetele de venituri si cheltuieli ale RA-APPS au fost, ani de zile, secrete. Pana in 2005, toate hotararile de Guvern prin care s-au aprobat cifrele cu pricina au trecut sub tacere sumele, apelandu-se la formulari de genul "Anexa se comunica Secretariatului General al Guvernului". De-abia dintr-o hotarare din februarie 2006 contribuabilii pot afla cate ceva despre bugetul regiei.
Peste 700 de locuinte si doar cateva zeci de demnitari
Potrivit Ordonantei 19 din 2002, aprobata prin Legea nr. 640 din decembrie 2002, imobilele din fondul administrat de RA-APPS ar trebui sa aiba trei destinatii: resedinte oficiale, locuinte de protocol si, respectiv, locuinte necesare activitatii de reprezentare si protocol