Preşedintele Traian Băsescu l-a rechemat, luni, pe ambasadorul României în Franţa, Sabin Pop, astfel încât, în prezent, Bucureştiul a rămas fără ambasadori în trei dintre capitalele importante ale lumii: Washington, Londra şi Paris.
Postul de la Washington este vacant de anul trecut, când ambasadorului Sorin Ducaru i-a expirat mandatul şi a fost numit la conducerea misiunii permanente a României pe lânga NATO. La Londra, ambasadorul Dan Ghibernea a fost rechemat în vara anului 2006.
Ambasadorul României în Franţa, Sabin Pop, fost consilier al premierului Adrian Năstase, se afla în funcţie din septembrie 2004. El făcea parte dintre ambasadorii consideraţi cu "vârstă de pensionare" şi rechemarea sa nu este o surpriză, fiind vehiculată încă din 2005.
Potrivit ziarului Cotidianul din 16 februarie 2006, favorit pentru înlocuirea lui Sabin Pop ca ambasador al României în Franţa este Teodor Baconsky, fost ambasador la Vatican şi Lisabona, în prezent consilier al preşedintelui Băsescu.
Traian Băsescu i-a mai rechemat, luni, prin decret prezidenţial, pe Iulian Buga, ambasadorul român în Olanda, şi pe Valerica Epure, ambasadorul României în Slovacia, ale căror nume au fost de asemenea vehiculate în presă ca făcând parte din "vechea gardă" a diplomaţiei.
În afară de cele patru posturi devenite vacante, România nu are în prezent ambasadori în alte 13 ţări: Australia, Bosnia-Hertegovina, Cehia, Cuba, Elveţia, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Marea Britanie, Nigeria, Pakistan, Siria, SUA, Tunisia.
De regulă, durata mandatului unui ambasador este de patru ani, dar există situaţii în care imperativul politic prelungeşte sau scurtează mandatul. Preşedintele Traian Băsescu l-a rechemat, luni, pe ambasadorul României în Franţa, Sabin Pop, astfel încât, în prezent, Bucureştiul a rămas fără ambasadori în trei d