Persoanele fizice şi asociaţiile familiale pot fi autorizate să desfăşoare activităţi economice în toate domeniile, ocupaţiile şi meseriile, cu excepţia celor cum ar fi medic, avocat, notar, auditor financiar, consultant în domerniul fiscal, expert contabil, arhitect etc. reglementat de Legea nr. 300 din 28 iunie 2004.
Persoanele fizice autorizate au calitatea de angajat propriu, adică trebuie să fie asigurate în sistemul public de pensii şi alte drepturi şi de asigurări sociale. În schimb nu pot angaja alte persoane cu contract individual de muncă pentru defăşurarea activităţii pentru care au obţinut autorizaţie. Persoanele fizice autorizate se pot angaja la patron. O convenţie civilă cu o persoană fizică autorizată este mai avantajoasă decăt un contract de muncă, pentru că taxele la stat sunt mai mici şi poate face economii cu salariile. Persoana fizică poate înregistra anumite cheltuieli personale: mâncare, îmbrăcăminte, medicamente, care diminuează impozitele către stat.
Condiţii de autorizare
Activităţi economice independente pot desfăşura
persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- a) au împlinit 18 ani, (cei care solicită autorizare) respectiv 16 ani, în cazul membrilor asociaţiei familiale
- b) starea sănătăţii le permite desfăşurarea activităţii pentru care solicită autorizare
- c) au calificarea (experienţa profesională) pentru a desfăşura activitatea pentru care solicită autorizaţia
- d) nu au fost condamnate penal prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru săvârşirea de fapte sancţionate de legile financiare.
- e) îndeplinesc condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului, protecţiei muncii şi apărării împotriva incendiilor şi reglementărilor specifice, protecţiei consumatorilor pentru activitatea