Casele construite pe structura din lemn au inceput sa atraga tot mai multi clienti. Unii producatori autohtoni au renuntat la contracte de export pentru ca nu fac fata cererii productiei interne.
Fundatia unei case construite cu structura de rezistenta din lemn nu difera prea mult fata de cea a unei constructii din caramida si din beton. Fundatia unei case cu schelet de lemn este mai economica datorita grosimii reduse a zidurilor de fundatie/elevatie.
„In loc de 35-45 de centimetri grosime, cit are fundatia unei case din caramida si din beton, structura din lemn necesita o fundatie de doar 20-25 de centimetri grosime“, spune inginerul Cristian Moga, sef serviciu tehnic-ofertare in cadrul firmei SC Agro Power SRL. Foarte important este ca placa de beton a fundatiei sa fie cit mai plana cu putinta.
Nu sint acceptate denivelari mai mari de un centimetru. Planseul fundatiei poate fi construit din beton armat sau se poate opta pentru un planseu tot din structura din lemn. De asemenea, pentru o lucrare de calitate, suprafata fundatiei unde vor fi montati peretii din lemn trebuie hidroizolata.
„Peretii casei din lemn sint compusi din elemente orizontale, denumite traverse, si din elemente verticale, denumite montanti“, precizeaza Razvan Cazacu, directorul general al firmei SC Vandrom Trust SRL.
Conexpandul tine casa
Montantii sint dispusi la o distanta de 40 de centimetri unul de celalalt, iar traversele au rolul de a asigura conlucrarea intre panouri si repartizarea uniforma a eforturilor. Exista si sisteme cu pereti cu o grosime a panourilor mai mare si cu o distanta de 60 de centimetri intre montanti. Peretii sint prinsi de fundatie cu conexpanduri, un fel de dibluri.
Se fac gauri in fundatie si se introduc aceste conexpanduri. Suprafata peretilor exteriori ai casei cu structura din lemn va