Din 1.600 de angajati "mediati", doar 32 si-au gasit un loc de munca.
Medierea”, „consilierea profesionala”, „masurile active”, „consultanta”, „servicii preconcediere” - intr-un cuvant reconversia profesionala a fostilor mineri din Valea Jiului s-a dovedit a fi o adevarata... mina de bani pentru cei care s-au ocupat de acest domeniu.
Fie ca este vorba despre functionari angajati ai institutiilor de stat, fie ca ne referim la firme care au beneficiat de contracte pe bani frumosi pentru operatiunile amintite.
„Cel putin 5-6 ani, supravietuirea Vaii Jiului va fi legata de minerit”, a declarat recent Varujan Vosganian, ministrul economiei, aflat intr-o vizita la Mina Lupeni. Incurajator: urmeaza alte cheltuieli. Pe langa subventiile acordate sectorului minier, a doua suma ca marime a ajuns, din 1997 si pana acum, la firmele care se ocupa de reconversia profesionala a fostilor mineri
Cifrele vorbesc de la sine: conform datelor furnizate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Hunedoara, in 2004 si 2005 s-au cheltuit doar pe doua contracte incheiate cu aceeasi firma - Procivitas Company SRL Petrosani, peste 72.000 de lei (724 milioane de lei vechi).
Rezultatul programelor de mediere prevazute in contracte: din cei 1.600 de someri - majoritatea mineri - doar 32 s-au angajat ca urmare a acestor servicii, iar 51 au urmat mai departe cursuri de formare profesionala.
Un miner - o mapa de 40 de lei
„Cele mai mari cheltuieli intr-un contract semnat in octombrie 2004 de catre fosta conducere a AJOFM cu Procivitas le-au constituit cele pentru mapele destinate persoanelor angajate si angajatorilor. Pe mapa destinata somerilor s-a acceptat un pret de 37,82 lei fara TVA, iar pe cea a angajatorului - 40,34 lei.
Astfel, pentru medirea a 300 de someri s-au cheltuit 61.814 lei