Serviciile si constructiile, principalii factori
PIB s-a ridicat la peste 97 miliarde euro
In sfarsit, datele Institutului National de Statistica au anulat toate vehicularile privitoare la starea economiei autohtone a anului trecut. Astfel, Romania a inregistrat anul trecut un Produs Intern Brut pe locuitor de 8.800 de unitati in standardele puterii de cumparare, fata de 7.600 unitati in 2005, ptorivit datelor prezentate de INS. Calculat in lei, Produsul Intern Brut pe locuitor a urcat cu circa 19,5%, de la 13.282 lei la 15.864 lei. Economia Romaniei a crescut anul trecut cu 7,7%, in termeni reali, Produsul Intern Brut fiind de circa 97,2 miliarde de euro.
Revizuiri
Cresterea economica pe primul si pe al treilea trimestru din 2006 a fost revizuita de INS, inaintea trimiterii datelor la Biroul European de Statistica, a declarat presedintele institutiei, Vergil Voineagu. Eurostat a afisat pe pagina sa de Internet date care indica o crestere a Produsului Intern Brut din Romania cu 6,7% in primul trimestru al anului trecut, fata de 6,9% cat anuntase initial INS si cu 8,2% in trimestrul al treilea, fata de 8,3% cat spusese Statistica.
Pentru al doilea trimestru, in schimb, cresterea a fost estimata tot la 7,8%, similar cu datele initiale publicate de INS. Reprezentantii Institutului National de Statistica au explicat ca diferenta consta atat in revizuirea datelor, cat si in raportarea lor la un an de baza fix, respectiv la anul 2000. Dupa cum am amintit, intr-un final, INS a anuntat ca Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut, anul trecut, cu 7,7% fata de 2005, datele publicate tinand cont de aceste revizuiri.
Serviciile, jumatate din cresterea PIB
Serviciile si constructiile au avut cea mai mare contributie la cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei in 2006, sectoare care au ajuns la o p