Saptamana trecuta, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 156.498 contracte futures si options, valoarea reprezentand echivalentul a 123,7 milioane de euro, de la inceputul anului volumul rulajului apropiindu-se de un miliard de euro.
Pe piata raportului euro/leu nu au lipsit fluctuatiile de pret, cele mai semnificative fiind intalnite pentru scadenta de la jumatatea anului.
„Investitorii au fost influentati de evolutiile din piata valutara, de cele de la BVB, dar si de perspectivele politice incerte, comenta un broker din piata sibiana. Mentinerea preturilor pentru septembrie in apropierea pragului de 3,45 lei este una normala, speculatorii si hedgerii cautand sa isi protejeze cat mai bine pozitiile".
Pentru scadenta din prima luna de toamna, pretul futures a scazut cu aproape patru bani, la 3,44 lei, dupa ce primele tranzactii fusesera realizate in ianuarie la 3,5 lei.
Pentru prima luna de vara saptamana a inceput la preturi de 3,44 - 3,46 lei, in crestere fata de sedinta din 2 martie, pentru ca joi preturile sa scada brusc la 3,406 lei, in sedinta de vineri euro revenind la 3,41 - 3,4150 lei, pe fondul presiunii exercitate de cumparatori.
Pentru finele acestei luni euro a inregistrat fluctuatii minore, el mentinandu-se constant peste pragul de 3,4 lei, tranzactiile fiind realizate la 3,4 - 3,42 lei, vineri acestea realizandu-se la 3,4 lei.
Pretul de cotare al paritatii euro/dolar a crescut saptamana trecuta pentru scadenta lunara de la 1,3105 la 1,3167 dolari, investitorii luand in calcul majorarea de catre Banca Centrala Europeana a dobanzii de politica monetara din euro-zona.
Saptamana trecuta, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 156.498 contracte futures si options, valoarea reprezentand echivalentul a 123,7 milioane de euro, de la inceputul anului volumul rulajului apropiindu-se de un m