Un leac imbatabil: Foamea. Luat multa vreme in deradere, postul devine astazi o prescriptie medicala. Si nu degeaba. Cercetari de ultima ora ii certifica insusirea de "medicament". O multime de boli pot fi prevenite si vindecate.
Postul, o garantie pentru sanatate
Cercetari stiintifice recente confirma ceea ce practica naturista stie de mult: stravechiul ritual al postului are nu numai efecte preventive, ci si terapeutice. Postul poate fi intrebuintat cu succes indeosebi in dereglarile metabolice (obezitate, diabet de tip Ii), ca si in hipertensiunea arteriala si alte afectiuni ale sistemului cardiovascular. Sunt atestate, de asemenea, evolutii pozitive in numeroase cazuri de boli cronice, precum reumatismul si afectiunile articulare, problemele sistemului digestiv, bolile autoimune (ex. scleroza multipla), migrenele, alergiile, astmul si neurodermita. Dar postul combate si stresul, cel mai mare dusman al omului in mileniul trei, o sursa infinita de boli psihice si organice.
"Postul te reface mai bine decat un concediu", afirma psihologii. O idee ce poate parea stranie cuiva care nu posteste, dar de cand cercetarea moderna s-a ocupat de procesele biochimice petrecute in timpul postului, misterul a fost elucidat: dupa 3-4 zile de privatiuni alimentare, organismul ia masuri impotriva frustrarii, secretand o cantitate sporita de serotonina, hormonul bunei dispozitii. Transmiterea impulsurilor nervoase declansate de stres este aproape blocata. Nivelul cortizolului, hormonul stresului, scade, tensiunile se diminueaza. Postitorii sunt mai calmi si mai veseli, multi dintre ei au chiar o stare de buna dispozitie euforica, dupa a patra zi de post. Aceasta regenerare psihica se repercuteaza pozitiv asupra suferintelor determinate de stres si a celor psihosomatice - cum ar fi epuizarea nervoasa, formele usoare de depresie ori neurastenia. "Oamenii de