Supa de sfecla rosie.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 400 g sfecla rosie fiarta, 3 rosii, 10 cl otet de vin, 1 cub de concentrat de pasare, 1 lingura ulei de masline, 1 lingurita zahar, sare, piper negru macinat. Pentru sos: 150 g branza de vaci, 1/2 legatura marar verde, 1/2 lamaie.
Mod de preparare:
Curatati ceapa si tocati-o marunt. Curatati sfecla si taiati-o bucatele. Opariti rosiile, indepartati pielita si semintele (strangandu-le intre palme) si taiati-le cubulete.
Incingeti uleiul intr-o cratita si caliti ceapa, fara sa se rumeneasca. Adaugati cubuletele de rosie, sfecla, zaharul, sarati, piperati, turnati peste legume otetul si 70 cl de apa si incorporati cubul de concentrat de pasare. Lasati supa sa dea in clocot, acoperiti cratita cu un capac si continuati sa fierbeti supa, la foc mic, circa 30 de minute.
Intre timp, stoarceti jumatatea de lamaie, taiati mararul (cu foarfeca) si amestecati-le - intr-un bol - cu branza de vaci. Gustati sosul de sare si piper si serviti-l impreuna cu supa fierbinte.
Sfecla cu peste afumat
Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 sfecle fierte (250 g), 2 fileuri de peste afumat, 1 mar, 200 g branza de oaie (proaspata), 50 g samburi de nuca, 1/2 legatura codite de ceapa verde, 1 lingura ulei, 1 lingurita otet de mere, 1/2 lamaie, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati sfecla, taiati-o cubulete si puneti-o intr-un castron impreuna cu uleiul si otetul. Sarati, piperati si amestecati bine.
Spalati marul, indepartati partea lemnoasa si semintele si taiati-l lamele subtiri. Stropiti lamelele cu putina zeama de lamaie, ca sa nu se innegreasca si puneti-le deoparte.
Tocati coditele de ceapa verde, zdrobiti samburii de nuca si amestecati-le - intr-un castron - cu branza de oaie. Taiati pestele marunt, cu un cutit.
Puneti in 4 pahare, alternativ, un strat