• In Bucuresti, sunt acum in jur de 250 de cafenele, de trei ori mai mult ca in anul 2000.
• Nu te astepta insa sa ii intalnesti aici pe artistii zilei, ci mai degraba yuppies.
• Designul sofisticat al cafenelelor high-life poarta semnatura unor artisti cunoscuti
De la cafenelele "de fite" din Calea Dorobantilor, la cele high-life de la Universitate sau de pe Calea Victoriei, la cafenelele corporatizate de langa banci, la cafenele "fast drink" din mall-uri si benzinarii, clasa romaneasca de mijloc isi revendica cele mai bune colturi ale spatiului public.
"Cafenelele au ajuns in ultima vreme sa ocupe cinci pagini in ghid; dar, din 50 nou aparute, 30 dau rapid faliment – ori se adapteaza la asteptarile clientilor, ori dispar", spune Alex Sandulescu, redactor-sef al revistei 24 FUN.
Localurile de fite din Dorobanti
La un capa al zonei Dorobantilor se inghesuie una in alta Turabo Café, Coffee Grind si Mon Cher Café. Ultima dintre cele trei are nu numai un nume frantuzesc, ci si decor ceva mai european, cu tapet si masute retro. S-ar putea spune ca localurile de pe Dorobanti sunt mai degraba "de fite", cu tot ce presupune asta, dar, vorba unui trecator caruia i-am cerut directii, "care cafenele nu-s de fite acuma?". De la barmanul de la Mon Cher Café, care este student, si cei doi ospatari aflu ca au aceeasi clientela, "copii de bani gata", pe care cei trei tineri nu prea par sa-i agreeze, pe timpul week-end-ului si seara, si "oameni de afaceri" pe timpul zilei. De altfel, pe timpul verii exista si o terasa in Herastrau cu acelasi nume.
Un ospatar castiga 1500 RON
Un ospatar se poate astepta sa castige intr-o cafenea de acest fel peste 15 milioane pe luna, o buna parte, cateva sute de mii pe zi, provenind din bacsisuri. Programul de lucru este "o zi da, una nu", dar de la 8 dimineata la ultimul c