Pe zi ce trece, ne dam seama tot mai mult ca a luat locul Academiei, Universitatii si Parlamentului, ca sursa de cunoastere si prescriptii. Ca multa lume, probabil, am privit cu uimire datele unui recent audimat in care aparea ca jurnalele de seara de la ProTv si Antena 1 ar fi cunoscut un serios declin de audienta in ultimele luni. Astfel, primul ar fi pierdut in februarie in jur de 120 de mii de telespectatori, iar cel de-al doilea - 150 de mii. Tendinta continua, se pare, si in martie. Ambele ramin insa principalele canale de informare pentru romanii de la oras, cu peste un milion de telespectatori ProTv, si in jur de 900 de mii Antena 1. Singurul post care a cunoscut o crestere - este drept, de numai 40 de mii de telespectatori - a fost jurnalul postului public (de aici poate si iminenta demitere a Rodicai Culcer!). Audienta TVR1 ramine oricum la jumatate din audienta ProTv.
Nu stiu cum se explica acest recul si nici cum trebuie el judecat. Reamintesc insa ca este vorba de emisiunile de informatii, ceea ce, in mod normal, ar sugera o scadere a interesului pentru chestiunile publice. Dar poate ca avem numai o scadere sezoniera, eventual una de ajustare, dupa o perioada de crestere. Poate totusi este un indiciu al faptului ca publicul incepe sa se sature de falsele stiri de la ProTV, de partizanatul de pe Antene sau de sinusoidele si vorbaria Realitatii. Sau, cine stie?, poate ca publicul acestor jurnale, indeosebi cel al Stirilor de la ora cinci, si-a gasit de lucru in Spania.
Oricum ar fi, eu, unul, gasesc aceasta mai curind un lucru bun. Este greu sa nu observi ca televiziunea consuma timp social mai mult decit oricare alta activitate publica si ofera in schimb extrem de putina valoare adaugata. Televiziunea induce iluzia cunoasterii publice si a democratiei participative, dar vedem ca, pe masura ce tehnologia evolueaza si oferta creste, competitia si