Annie Bentoiu, "Timpul ce ni s-a dat", volumul Ii, memorialistica, Editura "Vitruviu" (tel. 0724/90.27.87), 640 pag., 43 lei.
Doamna Annie Bentoiu reprezinta pentru mine intruparea notiunii de intelectual. Nu doar pentru cultura sa vasta, pentru opera ei de poeta si traducatoare, ci si intr-un prim sens, etimologic, al cuvantului, provenit in latina de la verbul intellego - a intelege prin puterea mintii. Cele doua volume de memorii aparute pana acum sub titlul "Timpul ce ni s-a dat" sunt subsumate acestui demers intelectual, de a gandi soarta unei intregi generatii, nascute in Romania la sfarsitul anilor 20 si care a traversat convulsiile secolului cu consecinte de toate felurile in plan individual. Au aparut la noi in ultimii 17 ani numeroase volume de memorii in care autorii isi reconstituie biografia sub lentila subiectivitatii relativizante. Doamna Annie Bentoiu nu considera ca viata ei ar prezenta interes, decat in masura in care ceea ce a trait si a vazut poate fi analizat, interpretat, inteles dintr-o perspectiva mai vasta: sociologica, istorica, politica, psihologica. Datoriei morale de a da propriilor amintiri sensuri complex-generale, coroborandu-le cu alte documente si interpretari, intr-o reconstituire fara patimi (desi a patimit destul), i se adauga credinta in experientele imbogatitoare din punct de vedere uman, in posibilitatea individului de a-si asuma optiuni si a-si schimba viata. Ideea aceasta calauzitoare, ca oamenii nu sunt intr-un singur fel - buni sau rai, ca trebuie sa cauti sa intelegi ce-i face sa aleaga un mod de a actiona la un moment dat, o fereste de generalizari si condamnari pripite.
"Nevoiti sa infranga la tot pasul obstacole neprevazute, pentru care nici educatia primita, nici traditia istorica nu ofereau nici un fel de exemplu, unii dintre noi au reusit nu numai sa-si pastreze demnitatea individuala, dar si sa se m