Scandalul pe marginea energiei a trimis primii oameni in judecata, a sacrificat cateva piese de pe esichierul politic si a indreptat tunurile comisiilor de ancheta parlamentare catre fosti si actuali membri ai echipei guvernamentale, acuzati de tradare, spalare de bani, fals intelectual. Intr-un fel sau altul, mai toate scandalurile pornesc, astazi, de la o vorba in vant spusa langa pompa de benzina.
Nimic nou sub soare. Conflictele pe marginea baltilor de petrol au pornit mereu motorul istoriei contemporane. Chiar si azi, la nivel mondial, marile controverse si lupte armate se duc in jurul resurselor energetice, fie ele apa, gaze sau petrol. Romania nu face exceptie. Desi curge mai putin sange, langa puturile cu petrol, pe barajele hidroenergetice sau in minele de carbuni s-au adunat munti de victime colaterale. Sunt muncitori concediati in urma unor privatizari dubioase sau dati afara pe vremea cand, cam aceiasi oameni cu cei care se afla acum la Palatul Victoria decideau ca e necesara inchiderea minelor si concedierea tuturor angajatilor. Victimelor li se adauga oficiali care au semnat contracte dubioase de retehnologizare. Cele mai multe dintre ele sunt la distanta de un zero de pretul corect pentru asemenea operatiuni. Un zero platit in plus, nu in minus.
Politicienilor li s-a reprosat, nu o data, ca desi au mancat usturoi, le miroase gura a petrol, insa ei si-au aparat vehement dreptul la viata economica privata. Ideea de politician jucator a placut tuturor. Chiar daca cel mai expus criticilor este presedintele care danseaza, adeseori, pe sfoara, deasupra ambiguitatilor constitutionale, si alti politicieni ar vrea sa-i urmeze exemplul. Asa se explica faptul ca mult discutata lege referitoare la conflictele de interese si la agentia care ar urma sa monitorizeze afacerile din familiile politicienilor bate pasul pe loc. Dar si de va fi votata, va