Extinderea investitiilor straine in Romania este conditionata de listarea de noi companii la bursa si a Fondului Proprietatea, lichiditatea redusa si concentrarea capitalizarii bursiere fiind principalii factori care descurajeaza fondurile de investitii straine sa intre pe piata autohtona de capital, sunt de parere reprezentantii companiei East Capital.
East Capital, companie de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata pe pietele est-europene, estimeaza dublarea nivelului investitiilor in Romania, pe termen mediu, pana la 250 de milioane de dolari, a declarat presedintele companiei, Peter Elam Hakansson.
East Capital are in prezent cea mai mare expunere a investitiilor din Romania in companiile din sectorul petrolier listate la Bursa.
Fluctuatiile bursiere de la inceputul lunii martie sunt puse de Peter Hakansson pe seama factorului psihologic, investitorii la bursa temandu-se de o eventuala scadere a economiei Statelor Unite. Diversificarea portofoliului de investitii a fost unul dintre factorii care au impiedicat o scadere importanta a fondurilor cu expunere pe Rusia si Europa de Est administrate de East Capital. Printre cele mai afectate piete pe care activeaza East Capital au fost Turcia si Estonia, care au cazut cu 6,4%, respectiv 5% raportat la dolari, in conditiile in care aceste corectii au fost declansate de factori globali, si nu de factori specifici pietei din Europa de Est.
"La fondurile unde am fost majoritari am cumparat actiuni, nu am vandut. Atunci cand clientii nostri au dorit sa vanda, temandu-se de efectele acestor corectii bursiere, am vandut. Per ansamblu, pot spune ca a fost o perioada propice achizitiilor, si nu vanzarii", spune presedintele East Capital.
Intrarea marilor banci de investitii, precum JP Morgan, Lehman Brothers, Citigroup, Bear Sterns sau State Street, pe piata romaneasca de cap