Pachetul de compensatii si beneficii poate fi unul dintre cei mai importanti aliati ai unui angajator. Dar si unul dintre cei mai ineficienti. Unde se face diferenta?
Un sistem coerent de compensatii si beneficii, denumite in jargonul de HR simplu "comp&ben", este considerat unul dintre principalele atuuri ale unei oferte de angajare interesante. Care are menirea nu numai de a aduce angajatii talentati in companie, ci, si mai important, de a-i pastra pentru cat mai mult timp acolo.
Insa, cata vreme un sistem, oricat de bine ar arata din exterior, nu este adaptat la nevoile si specificul fiecarui business in parte, el poate fi doar o pierdere de resurse.
Ruxandra Stoian, director human resource services in cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC), crede ca un sistem de compensatii si beneficii eficient trebuie sa aiba in vedere atat specificul companiei, cultura si valorile organizatiei (de exemplu, unele organizatii valorizeaza senioritatea si experienta, in timp ce altele sunt orientate catre rezultate imediate), cat si strategia de business a acesteia.
"Actionand asupra unui factor motivational esential, sistemul de compensatii si beneficii trebuie sa fie folosit ca un instrument de realizare a obiectivelor, creand parghiile necesare pentru a schimba atitudini si comportamente si pentru a genera rezultate imediate si masurabile", spune Stoian, care preda un curs de compensatii si beneficii integrat in sesiunea de cursuri deschise prezentate de Qualians.
Acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru care strategia de compensatii si beneficii trebuie revizuita periodic si adaptata nevoilor afacerii, dar fara a pierde din vedere elementele statornice, care tin de cultura si valori, pentru a nu genera dezechilibre.
"Nu in ultimul rand, un astfel de sistem trebuie sa fie competitiv pe piata, pentru a putea a atrage si retin