Daca in Scandinavia este interzis prin lege ca diferenta intre salariile dintre middle management si top management sa fie mai mare de sapte ori, in Romania salariile din middle management ajung sa fie pana la 15 ori mai mici fata de cele din top management, spune Harris Pezoulas, presedinte al firmei de executive search Stanton Chase International.
"Romania a trecut de la o societate de tip industrial care se axa pe productie la o societate bazata pe servicii. Consecintele acestei transformari de la blue collars la white collars s-au vazut in diferenta enorma dintre salariile medii si cele de top. Cei puternici au avut de castigat, iar ceilalti au ramas in urma, dar aceasta situatie se va schimba in 5 pana la 10 ani", a declarat pentru ZF Pezoulas.
El apreciaza ca, in prezent, cererea de oameni pentru sectorul de middle management depaseste oferta. "Middle managementul este scheletul oricarui sector din economie, iar cererea mare de oameni se simte cel mai mult in sectorul bancar, in cel al productiei, al finantelor, al serviciilor, in vanzari sau in domeniul logistic", precizeaza Pezoulas. El adauga ca in Romania salariile din middle management au crescut cu 15% in ultimii trei ani.
"Nu este niciun dubiu ca acum in Romania pachetele totale salariale din middle management sunt comparabile cu cele din Europa Centrala", este de parere Pezoulas.
Presedintele Stanton Chase apreciaza ca cei mai cautati de catre companii sunt tinerii intre 30 si 40 de ani care au adoptat spiritul unei economii libere si care au o experienta de cel putin 5-8 ani, indiferent de sector. "Trendul crescator al cererii va mai dura inca cel putin 5 ani in domeniul executive search, pana cand piata se va stabiliza", considera Pezoulas.
In privinta romanilor plecati in strainatate, Pezoulas crede ca acum este momentul potrivit ca acestia sa se intoarca. In plus, el a