În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local de ieri, directorul Direcţiei Patrimoniu, Mugur Loga, le-a prezentat aleşilor locali raportul la zi asupra situaţiei juridice a spitalelor şi policlinicilor aflate pe raza municipiului Braşov. Aceste informaţii au fost solicitate într-o şedinţă trecută de consilierul local PD Sorin Grigorescu. Astfel, din cele 11 spitale, în situaţia prezentată ieri, patru apar ca revendicate, restul fiind în patrimoniul judeţului Braşov sau a municipalităţii. La toate însă, înscrisurile din CF sunt neactualizate.
Spitalul Mârzescu apare înscris în Cartea Funciară ca fiind în proprietatea Casei de Asigurări de Sănătate, ca urmare a donaţiei făcută de municipiul Braşov, având stipulat principiul retroversiunii, adică există interdicţia de a fi înstrăinat sau a-i fi schimbată destinaţia. Conform HG 972 /2002, însă, proprietatea a fost transferată judeţului Braşov.
Spitalul de Oncologie are acelaşi proprietar înscris în CF, cu aceeaşi clauză, dar între timp proprietatea a revenit tot judeţului Braşov, prin HG.
La rândul său, Spitalul Astra aparţine, dacă ar fi să ne luăm după înscrierile din CF, Ministerului Sănătăţii. Între timp, a fost trecut însă în proprietatea publică a municipalităţii braşovene, fapt consfinţit prin HG 972/2002 şi HG 866/2002.
Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la Spitalul Tractorul, care are în CF ca proprietar Statul Român prin Sfatul Popular al oraşului Braşov. Din 2002, proprietatea a revenit municipiului Braşov, tot prin HG 972/2002 şi HG 866/2002, transfer deocamdată neevidenţiat în CF.
Spitalele de Obstetrică şi Ginecologie, de Ftiziologie şi de Boli Infecţioase sunt în prezent proprietăţi ale judeţului Braşov, dar şi în aceste cazuri Cartea Funciară nu a fost actualizată.
Şi Spitalul de Dermato-venerice aparţine, după CF, Statului Român, prin naţionalizare. Ulterior,