» Compania comercializeaza in vestul Europei 80% din productia de calorifere, vanzarile din export depasind in 2006 sapte milioane de euro
» Principalii concurenti vin din Turcia si China, tari aflate sub umbrela ajutoarelor de stat
Dupa ce a produs calorifere pentru grupul italian Ragaini, inginerul Cornel Rosu a avut curajul ca in 2002 sa-si infiinteze propria companie, Radox, astazi cel mai mare producator din piata romaneasca de profil. Radiatoare vopsite sau cromate, de baie sau de camera, dar si o gama variata a echipamentelor de climatizare, de la centrale termice la sisteme de aer conditionat i-au adus companiei o cifra de afaceri, in 2006, de peste 15 milioane de euro si un profit de 750 de mii de euro.
Ponderea cea mai mare in acest business a constat, inca de la debutul lui, in productia radiatoarelor, doar anul trecut pe poarta fabricii iesind aproximativ 200 de mii de bucati. In proportie de 80% acestea au ajuns pe pietele din Anglia, Italia, Spania si chiar in Islanda sau Irlanda, vanzarile la export atingand in 2006 7,2 milioane de euro, in timp ce din piata interna Radox a incasat doar doua milioane de euro, cam tot atat cat a platit compania la bugetul statului.
Privirile lui Cornel Rosu pe piata externa sunt indreptate anul acesta si spre tari precum SUA, Germania sau Franta, chiar daca batalia pentru suprematie in acest sector este condusa de Turcia si China, unde se pastreaza inca ajutoarele de stat.
In Romania concurenta este nesemnificativa pentru Radox, in domeniul radiatoarelor existand doar doua fabrici de dimensiuni mai mici, la Cluj si la Brasov. La capitolul investitii, compania s-a pliat in functie de cerintele pietei, iar in 2005, pentru o instalatie moderna de cromare a platit 2,5 milioane de euro, iar pentru dezvoltarea productiei, un alt milion de euro a fost investit intr-o alta fabrica,