» Studentii romani plecati la studii in afara incantati ca au in fata o lume de explorat.
• Cei mai multi isi insusesc cu curaj mentalitatea de "cetatean al lumii".
• Pentru altii, aventura "exilului" poate insemna dificultati de adaptare, izolare si singuratate.
Bogdan Rabanca este doctorand in filosofie, anul patru, la New York University, dupa doi ani de masterat in Canada, la Calgary. "La inceput nu prea ma simteam in largul meu, daca ieseam intr-un bar era enervant ca nu vorbeam atat de bine engleza cat sa pot face glume si intelegeam mai greu ce se discuta. Acum mi se pare ca m-am integrat de la inceput, dar atunci ma simteam deseori inadecvat", spune Bogdan.
In New York insa Bogdan a ajuns sa se simta in elementul lui. "O data, povesteste el, am fost la un party unde era o mare piramida construita din cutii de bere. Lumea bea bere si, cand avea nevoie sa se duca la baie, urca la etaj. Dar toaleta era conectata la o teava transparenta care mergea prin camera de la parter, unde era party-ul, apoi trecea prin gura lui Marx (intentia nu era depreciativa, dimpotriva) si apoi ajungea intr-un mare bazin transparent in centrul camerei. Cred ca toata chestia se voia o instalatie artistica. A doua zi tipul care a organizat party-ul a luat o mostra de urina din bazin si a dus-o la doctor. I s-a transmis sa se prezinte urgent la spital pentru ca i s-au descoperit mai multe boli venerice si urme de droguri in urina."
Dana face un masterat in stiintele cognitiei in Amsterdam, inceput in urma cu sase luni. "Dintre colegii de clasa e o fata olandeza cu care as vrea neaparat sa mai ies," spune Dana. "Arata androgin, e lesbiana si face experimente cu cocaina pe sobolani, e retrasa si vorbeste incet, dupa tiparele nordului." Pentru studentii din Amsterdam experimentele cu substante de acest gen sunt la ordinea zilei.
Andrei Bulea