Anul trecut au abandonat scoala, din diverse motive, peste 700 de elevi din invatamintul preuniversitar. Mai mult de jumatate rromi. Procentul de abandon in judet e mai mic decit media pe tara, asa ca strategiile Inspectoratului Scolar Judetean par sa dea rezultate bune. Nu de aceeasi parere este insa liderul rromilor, Florin Cioaba.
Acesta se plinge ca cei de la Inspectorat nu merg in comunitatile rrome, sa le explice copiilor importanta continuarii studiilor". Spune ca rromii au gresit ca au ales romani sa ii conduca.Numai cu primarul Johannis avem o colaborare buna", dezvaluie Cioaba.
Strategie
In cursul anului scolar 2005-2006, in invatamintul obligatoriu, la nivel national, abandonul scolar a fost de 2,32%, din numarul total de elevi. In Sibiu, a fost mai mic, de 1,46%. Mai mult de jumatate din elevii care abandoneaza scoala, atit la nivel national, cit si judetean, provin din rindul celor de etnie rroma. "Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu a realizat, pentru perioada 2006-2008, o strategie privind invatamintul elevilor rromi.
Aceasta cuprinde 7 programe, pe care le vom desfasura in acest interval. Sint programe speciale, in cadrul carora ajutam sa se integreze in sistemul de invatamint si sa prevenim abandonul scolar, pentru copiii care recunosc ca apartin acestei etnii", arata Dorel Baila, inspector de specialitate, pentru minoritati.
Pas cu pas
Pentru a putea scolariza cit mai multi copiii rromi si pentru a-i mentine in invatamintul obligatoriu de 10 clase, ISJ nu poate face acest lucru peste noapte, si nici singur.Are nevoie de sprijinul scolilor, dar mai ales de cel al organizatiilor rrome, precum Centrul Crestin al Rromilor, Partida Rromilor, Fundatia "Ioan Budai-Deleanu" si Fundatia "Ion Cioaba". "Un prim