Danny Postel; Reading 'Legitimation Crisis' in Tehran - Iran and the future of liberalim; Prickly Paradigm Press; 2006
Titlul acestei carti este el insusi o gaselnita reusita, care are nevoie de explicatii. De fapt, este o referinta la alte doua carti. `Reading Lolita in Tehran` e un volum aparut in 2003, scris de Azar Nafisi, scriitoare iraniana aflata acum in refugiu.
Nafisi povesteste acolo aventurile spirituale, si nu numai, ale unui grup de femei iranience care formeaza un club clandestin de lectura, unde discuta saptaminal mari capodopere ale literaturii universale, altfel interzise de regimul islamic.
Volumul a impresionat atit prin aventura cercului de lectura respectiv, cit si prin interpretarile pe care autoarea si studentele sale le gasesc marilor opere literare, de gen Lolita sau Madame Bovary in context iranian. A doua carte la care se refera titlul este `Legitimation Crisis`, a lui Jurgen Habermas.
In opinia lui Postel, in plina criza se afla si totalitarismul islamic de la Teheran, adica a atins acea stare de anemie morala descrisa de Habermas drept criza de legitimitate, cind principiile fondatoare ale statului sint negate sau ignorate de masa cetatenilor, iar puterea se mentine prin teroare pura.
De aici, titlul lui Postel: 'Legitimation Crisis' in Tehran este o carte despre miscarea intelectuala, studenteasca si sindicala din Iran. Incepe abrupt, descriind actiunile regimului impotriva disidentilor, de cind la putere a venit durul Ahmadinejad. Lista intelectualilor arestati, a studentilor si sindicalistilor baturi, arestati sau omoriti este impresionanta.
Dar cartea nu e un raport despre drepturile omului in Iran si nu iranienilor se adreseaza Postel in primul rind, ci miscarii intelectuale de stinga din Occident.
Datoria stingii de a se solidariza cu disidentii iranieni
@N