Documente:
Raport CJI
(13.03.2007) DOC
Presa din Romania este din ce in ce mai dispusa la autocritica publica si a facut un pas inainte pentru consolidarea rolului sau de serviciu public. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale cercetarii "Tendinte de reflectare a presei in presa (II), Studiu de caz: Coruptia in presa, octombrie - decembrie 2006", care a fost dat publicitatii de Centrul pentru Jurnalism Independent.
Nu toate lucrurile sunt insa roz in presa: razboaiele dintre patroni coboara deseori in paginile ziarelor pe care le detin.
Conform raportului, tendinta de a discuta problemele breslei este mai pronuntata in presa scrisa. Comentariile critice au fost determinate de: lipsa de profesionalism, abordarea senzationalista de care dau dovada unii jurnalisti, lipsa de substanta care caracterizeaza mesajul audiovizual, calitatea inferioara a productiilor audiovizuale de divertisment sau incalcarile deontologice.
In plus, jurnalistii au scris si despre ingerintele politice si ale patronilor de presa, despre jurnalisti agresati si hartuiti sau ingradirea libertatii de exprimare, sau despre evenimentele din piata media (investitiile in media, demisiile si transferul managementului sau membrilor corpului editorial, etc.)
Raportul mai pune la dispozitia cititorului date despre masura si contextul in care presa scrisa relateaza despre cine sunt emitatorii mesajelor media, in proprietatea cui sunt institutiile media, ce presupune procesul de productie media din punct de vedere financiar, creativ si al resurselor umane.
Ziaristii si autocritica
In document sunt punctate si problemele interne ale institutiilor media care se reflecta in natura mesajului, reglementarile referitoare la functionarea audiovizualului, presiunile interne si externe la care jurnalistii sun