Peste zece ani, nu va mai interesa pe nimeni numele fotbalistilor ieseni de astazi, dar este foarte posibil ca in memoria colectiva sa ramina ideea ca am trait vremuri ale naibii de corupte. Pe vremuri, in Bizant, pe hipodromul din Capitala imperiului se infruntau, in diverse competitii sportive, doua echipe: "verzii" si "albastrii". Rivalitatea dintre cele doua tabere depasea, insa, cadrul strict al curselor dintre carele de razboi - de exemplu, regasindu-se mai mereu la virful cetatii, in lupta pentru putere. Astazi, doar istoricii ne mai pot spune numele "campionilor" acelor timpuri; noi, ceilalti, am mai ramas doar cu "amintirea", indusa de varii lecturi, ca erau niste vremuri ale naibii de corupte.
Referindu-ma la Iasi, parca nu s-a schimbat nimic. La distanta de o mie de ani si mai bine, sportul ramine cadrul propice infruntarilor de tot felul. Exista si intrecere sportiva, dar si batai - pe teren, in tribune, in jurul stadionului ori in culise -, precum si multa pasiune politica. Ea razbate din fiecare gest ori declaratie ce se consuma in jurul echipei de fotbal Poli Iasi (oare ce legatura mai exista intre aceasta echipa si Universitatea Tehnica, de vreme ce-i poarta in continuare numele?!).
Prin urmare, recentul anunt facut de alesii democrati si liberali din Consiliul Municipal, care au cerut un control al Curtii de Conturi in registrele contabile ale clubului de fotbal, a pus pe jar viata politica locala. In replica, primarul Gheorghe Nichita a afirmat deja ca cererea PNL si PD este doar un exemplu de comanda politica la adresa institutiilor statului. Este evident ca asistam, in primul rind, la o lupta politica, ce va deveni tot mai dura in urmatoarele luni. Opozitia din CLM pare sa fi intuit bine unul dintre punctele vulnerabile ale primarului. Pasiunea lui Nichita pentru fotbal se poate sa-l fi facut pe primarul pesedist mai putin atent la anum