Comisia de ancheta infiintata de Camera Deputatilor pentru a analiza toate contractele de pe piata de energie, pe perioada 2005-2006, audiaza de vreo doua saptamani aproape tot ce misca in randul jucatorilor, fara a se lamuri insa cum vine cu energia livrata preferential si mai ales la ce pret.
O investigatie a revistei „Saptamana Financiara“ pe aceasta tema, bazata pe declaratiile celor audiati la Comisie, poate lamuri o parte din aceste aspecte, aruncate pe piata odata cu scandalul declansat de recomandarea presedintelui privind aprovizionarea cu energie a Alro Slatina.
Facem de la inceput precizarea ca „obiectivul“ Comisiei de ancheta devine caduc daca se analizeaza doar perioada anilor 2005-2006, in conditiile in care baza afacerilor a fost pusa cu mult mai devreme si, inevitabil, se leaga si de retehnologizarile din sistemul energetic, in speta de retehnologizarea de la Portile de Fier.
Statul roman a finantat aceasta retehnologizare, dar s-a obligat, in acelasi timp, sa livreze si o cantitate de energie in mod direct unei firme care a avut legatura cu retehnologizarea.
Hidroelectrica a vandut in 2005 o cantitate de 4,6 TWh energie la Energy Holding, care directiona 3 TWh catre Alro Slatina. In luna septembrie 2005, Energy Holding renunta la contractul cu Alro, care urmeaza sa primeasca aceeasi cantitate de 3 TWh direct de la Hidroelectrica, situatie in care Energy Holding ar fi trebuit sa ramana in portofoliu cu doar 1,06 TWh de energie hidro.
Culmea aritmeticii, dupa o operatie elementara de scadere, Energy Holding ramane insa si in ziua de azi cu 3 TWh, conform declaratiilor directorului Hidroelectrica, Traian Oprea.
Ieftin doar pentru unii
Inainte de a intra in culisele intelegerii Hidroelectrica-Alro-Energy Holding, se impune sa analizam in cateva cuvinte structura pietei de energie