Administraţia locală accesează fonduri europene pentru realizarea unui "sistem de protecţie împotriva inundării Centrului Istoric al Sighişoarei şi zonei adiacente Cetăţii Medievale".
Proiectul cu acest titlu a fost depus recent spre finaţare în cadrul programului PHARE 2005 CES – schema de Granturi pentru Sectorul Public pentru Pregătirea de Proiecte în Domeniul Protecţiei Mediului. Dacă cererea va fi acceptată Sighişoara va primi pentru acest proiect 29.825 Euro, din care 89,94% reprezintă finanţarea nerambursabilă, iar 10,06 % contribuţia Primăriei.
Obiectivul proiectului este găsirea unor soluţii care să prevină inundarea Centrului Istoric şi a zonelor limitrofe Cetăţii Medievale Sighişoara.
Pentru asta se au în vedere două obiective de investiţii: "Amenajarea complexă a văii Şaeşului" şi "Decolmatarea albiei râului Târnava Mare". Municipalitatea vrea să promoveze cele două proiecte ca un tot unitar , pentru a reduce costurile. Mai concret materialul rezultat din decolmatarea albiei râului Târnava Mare ar putea fi folosit la umplerea golurilor formate pe valea şaeşului, apreciază specialiştii.
Decolmatarea albiei râului Târnava Mare va duce la eliminarea posibilităţii obturării gurilor de deversare a canalizării pluviale şi a pârâului Câinelui, eliminând astfel inundarea din acest motiv a zonei centrale a municipiului Sighişoara.
În prima etapă se va defrişa vegetaţia crescută în albia râului, iar ulterior se vor executa lucrările de decolmatare şi refacere (unde este cazul) a digurilor de protecţie. Materialul rezultat din excavări va fi folosit la acoperirea casetei de protecţie a văii şaeşului, făcând astfel legătura între maluri cu o structură , care să facă imposibilă apariţia de noi alunecări de teren.
În momentul de faţă există riscul producerii unor inundaţii pe valea şaeşului, prin prăbuşirea versanţilor limitrofi