» Presedintele Republicii Cipru, Tassos Papadopoulos, efectueaza o vizita de stat la Bucuresti. Cu aceasta ocazie, cotidianul "Romania libera" publica primul interviu acordat presei romanesti de un sef de stat cipriot.
» Excelenta, vizita dumneavoastra la Bucuresti are loc la putin timp dupa ce Romania a devenit membra a Uniunii Europene. Cum va asteptati sa evolueze relatiile bilaterale acum, cand ambele state au statutul de membre?
— UE poate deveni cu usurinta un forum in care Cipru, un stat membru relativ "nou", si Romania, "cel mai nou" – state care au deja o traditie a relatiilor prietenesti –, pot conlucra mai profund. Sanatatea publica, problemele de mediu, energia, securitatea zonelor de coasta, viitorul Europei si Tratatul Constitutional European, ca si procesul de reforma a Politicii Agricole Comune sunt doar cateva dintre domeniile de interes comun. Parteneriatul bilateral va fi un cadru pentru schimburi de idei si coordonare in participarea la programele comunitare, avand si potentialul de a deveni canalul de promovare a obiectivelor Politicii Europene de Vecinatate.
» Recent, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a discutat problema Ciprului si relatia UE-Turcia cu omologul sau grec, domnul Karolos Papoulias. Domnul Basescu a declarat ca Turcia trebuie sa indeplineasca toate criteriile UE, inclusiv cele referitoare la relatia cu un stat membru al UE cum este Cipru, si a comentat ca "este de neconceput sa existe intre state membre restrictii privind ancorarea intr-un port a navelor apartinand tarilor UE". De asemenea, presedintele Basescu a declarat ca "eforturile pentru reunificarea Ciprului trebuie sa fie continuate".
Sunt aceste comentarii o indicatie a unei pozitii comune intre Bucuresti si Nicosia in aceste probleme sensibile?
— In pofida sprijinului general acordat de Cipr