Adranel Cotescu in dialog cu cititorii HotNews
Timp de aproape doua ore, cititorii HotNews.ro au adresat intrebari legate de proiectul de Lege a Chiriilor lui Adranel Cotescu, director general in Directia de Dezvoltare in Constructii din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).
Directia de Dezvoltare in Constructii din cadrul MTCT este exact institutia care s-a ocupat de elaborarea proiectului de Lege a Chiriilor.
Rezumatul discutiei dintre Adranel Cotescu si Hotnews.ro
1. Termenele prevazute de acest proiect de lege pentru inchierea contractului de inchiriere:
- 5 ani se refera la locuintele nemobilate, neutilate. In acest caz, daca proprietarul este persoana fizica contractul se poate poate rezilia numai daca proprietarul are nevoie de apartament pentru folosinta proprie si nu pentrul a-l inchiria altcuiva. Daca proprietarul este persoana juridica, termenul de 5 ani nu mai poate fi modificat.
- minimum 1 an pentru locuintele mobilate. In acest caz, inchirierea se poate realiza si pentru perioade mai scurte, dar atunci nu mai intra sub incidenta Legii Chiriilor, ci in alt regim juridic, cel de inchiriere temporara (care presupune si servicii auxiliare; ex: paza, curatenie, intretinere trotuar, etc.).
2. Plata chiriei se stabileste liber inte parti. Nivelul de referinta are doar titlu informativ pentru persoanele care doresc sa afle pretul mediu al unei chirii dintr-o anumita zona. Nu are nici un fel de implicatie in negocierea chiriei.
3. Plata chiriei se face intr-un cont pe care proprietarul este obligat sa-l
deschida. La fel, depozitul de garantie se depune in acest cont.
4. Chiriasul poate fi evacuat daca nu plateste intretinerea timp de 3 luni consecutiv, daca nu plateste chiria timp de 3 luni consecutiv, daca degradeaza imobilul sau blocul in care locuiteste,