Succesul proiectelor finanţate din bani europeni va depinde în egală măsură de cât de bine vor fi implementate de către beneficiar şi de profesionalismul consultanţilor. Beneficiarii trebuie să aibă în vedere, în primul şi în primul rând, atunci când îşi aleg consultantul experienţa pe care o are acesta, pentru a se asigura că este cel mai potrivit. Un alt aspect ce trebuie avut în vedere este şi gradul de risc pe care consultantul este dispus să şi-l asume. N
Succesul proiectelor finanţate din bani europeni va depinde în egală măsură de cât de bine vor fi implementate de către beneficiar şi de profesionalismul consultanţilor.
Beneficiarii trebuie să aibă în vedere, în primul şi în primul rând, atunci când îşi aleg consultantul experienţa pe care o are acesta, pentru a se asigura că este cel mai potrivit.
Un alt aspect ce trebuie avut în vedere este şi gradul de risc pe care consultantul este dispus să şi-l asume. Nu sunt recomandate acele firme care lasă tot riscul asupra beneficiarului. „Am lucrat şi pentru proiecte de patru-cinci milioane de euro, dintre care şi noi am asigurat o parte“, spune Marian Stoian, managing partner la Initial Advisory. Este foarte posibil ca „aportul“ consultantului să nu fie decât acela al muncii efectuate în avans, până la venirea banilor din fondurile europene. Dar tot asumare a riscului înseamnă, pentru că, dacă nu sunt respectate toate detaliile proiectului, este posibil ca beneficiarul să nu mai primească banii din fondurile structurale şi să nu mai aibă ce să vireze consultantului.
Încrederea ar trebui să fie un alt criteriu de selecţie a consultantului. Uneori, din cauza timpului mult prea scurt, nu ai cum să verifici ceea ce îţi spune consultantul şi nici nu ai când să-l întrebi detaliile care te interesează. Atunci trebuie să mergi