În general, la debutul primăverii, organismul poate fi slăbit, mai sensibil, sau chiar bolnav şi cu dezechilibre digestive. De aceea sunt recomandate diverse cure de dezintoxicare şi vitaminizare sau o serie de şedinţe de acupunctură, pentru echilibrarea organismului. "Curele cu ceai de urzică, păpădie, sevă de mesteacăn sunt doar cîteva dintre soluţiile pentru detoxifierea şi vitaminizarea or-ganismului. Atât pentru cei bolnavi, cât şi pentru cei sănătoşi, fitoterapia recomandă urzica vie – folosită încă din antichitate ca primă plantă medicinală a primăverii. Eu recomand deasemenea postul pentru detoxifierea organsmului.", susţine Novac Tenzica, specialist în fitoterapie. Benefică primăvara este şi cura cu polen apicol. Acesta este foarte bogat în acizi graşi, vitaminele A şi E şi minerale, fiind un energizant excelent. "E recomandat consumul de fructe crude sub forma de salate, fructele uscate precum stafide, smochine, curmale, caise, cereale integrale, nuci, seminte (neprăjite), alune (neprăjite), legume crude(în special legume verzi) sub formă de salate sau opărite, 1-2 linguriţe de miere pe zi în locul zahărului, ceaiul verde în loc de cafea pentru energizare, sucuri naturale (preparate în casă) şi infuzii de plante", explică Titu Habor, specialist în fitoterapie. Antioxidanţii întăresc şi ei organismul. Produsele antioxidante, cum sunt spirulina sau vitamina C, se pot lua tot anul însă primăvara acestea sunt indicate. Antioxidanţii împiedică formarea radicalilor liberi, responsabili de apariţia a numeroase boli dar şi de procesul de îmbătrînire. Cu mare frecvenţă apar primăvara bolile aparatului respirator. Cele mai multe internări în spitale, în primele luni de primăvară, sunt impuse de bolile de plămâni, de la gripă şi guturai, la tuse, astm bronşic, pneumonie, emfizem pulmonar şi tuberculoz, de aceea menţinerea imunităţii organismului este foarte impor