In urma deliberarii, Curtea Constitutionala a decis, astazi, ca prevederile Regulamentului Senatului privind constituirea grupurilor parlamentare sunt constitutionale.
Instanta constitutionala a stabilit ca art.16 alin.(2) partea a doua si alin.(6) cu raportare la alin.(5) din Regulamentul Senatului sunt in conformitate cu legea fundamentala a tarii.
Curtea Constitutionala a luat in dezbatere, in sedinta de astazi, sesizarea facuta de 25 de senatori ai Partidului Liberal Democrat (PLD) privind refuzul conducerii Senatului de a le aproba constituirea in grup parlamentar independent.
Senatorii PLD considerau drept neconstitutionale articolele referitoare la faptul ca "un grup parlamentar poate fi constituit si poate functiona numai daca cuprinde cel putin sapte senatori, care au fost alesi pe listele aceluiasi partid, ale aceleiasi organizatii a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliante politice sau aliante electorale".
De asemenea, ei mai criticau si articolul care prevede ca senatorii care apartin partidelor, organizatiilor cetatenilor sau minoritatilor nationale si nu intrunesc numarul necesar pentru a forma un grup parlamentar, se pot afilia altor grupuri parlamentare sau pot constitui grupul parlamentar mixt.
Ultimul articol vizat a fost acela ca dispozitiile articolului anterior se aplica in mod corespunzator si senatorilor alesi sau deveniti independenti.
Argumentatia retinuta in motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul Deciziei Curtii Constitutionale, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie.
In urma deliberarii, Curtea Constitutionala a decis, astazi, ca prevederile Regulamentului Senatului privind constituirea grupurilor parlamentare sunt constitutionale.
Instanta constitutionala a sta