Comisiile juridice reunite ale celor doua Camere au finalizat noul proiect de hotarare pe tema votului uninominal. De aceasta data, in cazul in care 235 de parlamentari vor vota "pentru", avizul dat de Parlament va fi unul negativ.
Daca va fi aprobat, proiectul nu va fi trimis direct la Cotroceni, ci va ajunge mai intai la Curtea Constitutionala.
La cererea PSD, a fost adoptat un amendament prin care presedintii celor doua Camere sunt obligati sa sesizeze Curtea asupra constitutionalitatii solicitarii sefului statului. Mai exact, acest for trebuie sa medieze conflictul care intervine in cazul in care Parlamentul nu considera oportuna organizarea unui plebiscit pe o tema care tine de legiferare, dar pe care presedintele intentioneaza in continuare sa-l organizeze.
Proiectul a apartinut deputatului PNL Ioan Ghise si a fost acceptat de reprezentantii tuturor partidelor, cu exceptia celor ai PD.
Textul va fi dezbatut saptamana viitoare in sedinta Birourilor Permanente, iar apoi va fi supus votului in plenul reunit al celor doua Camere.
Daca nici de aceasta data nu va intruni votul majoritatii parlamentarilor, Birourile Permanente vor putea sa decida o reluare a votului pe acelasi proiect sau pe un nou proiect de hotarare.
Parlamentul a votat, pe 1 martie, un proiect de hotarare a Legislativului referitor la solicitarea presedintelui Traian Basescu de organizare a unui referendum pentru uninominal. Proiectul respectiv prevedea aviz pozitiv, insa a primit 233 de voturi "pentru", in timp ce minimul necesar de voturi este de 235. Asa ca nu a putut fi considerat adoptat. Avizul Legislativului este consultativ, insa fara el, Traian Basescu nu poate convoca referendumul.
Comisiile juridice reunite ale celor doua Camere au finalizat noul proiect de hotarare pe tema votului uninominal. De aceasta data, in cazul in care 235 de parlamenta