foto jesus
Un om de ştiinţă israelian, care a analizat datele prezentate în documentarul "The Lost Tomb of Jesus" în care se afirmă că a fost descoperit mormântul lui Iisus Hristos, susţine că una dintre presupusele dovezi folosite de autorii filmului, pentru a-şi susţine teoria, este eronată. Stephen Pfann, paleograf în cadrul Universităţii "Pământul Sfânt" din Ierusalim, consideră că autorii documentarului, James Cameron şi Simcha Jacobovici, au greşit atunci când au identificat osemintele dintr-un osuar, ca fiind ale Mariei Magdalena. Filmul difuzat la începutul lunii martie de postul Discovery Channel, pune sub semnul întrebării dogma creştină, sugerând că un osuar descoperit în anul 1980, în sudul Ierusalimului, conţine rămăşiţele Mântuitorului, ipoteză care contrazice credinţa conform căreia acesta a înviat şi s-a ridicat la ceruri.
Documentarul mai susţine că Maria Magdalena a fost îngropată în acelaşi loc şi că ea şi Iisus Hristos au fost căsătoriţi şi au avut un copil. Această pretenţie se bazează pe deducţiile unor experţi care au analizat inscripţia grecească de pe unul dintre osuare şi au concluzionat că pe acesta scrie "Mariamene e Mara", care ar însemna "Maria, propovăduitoarea" sau "Maria, stăpâna".
Stephen Pfann a analizat la rândul său inscripţia şi a publicat un articol amănunţit pe website-ul universităţii din care face parte, în care menţionează că pe osuar în nici un caz nu scrie 'Mariamene'. Inscripţia, precizează Pfann, este alcătuită din două nume, scrise de două mâini diferite: primul, 'Mariame', a fost scris în greacă, după care, mai târziu, când în sicriu au fost adăugate osemintele alte femei, un alt scrib a adăugat cuvintele 'kai Mara', ceea ce înseamnă 'şi Mara'. Potrivit cercetătorului israelian, osuarul nu conţine rămăşiţele Mariei 'propovăduitoarea', ci a două femei 'Maria şi Mara'.'În dorinţa de a spune o poves