Ministrul de Externe demisionar Mihai-Razvan Ungureanu a declarat, astazi, la prezentarea bilantului, ca pe perioada mandatului sau a incercat sa numeasca in functiile de ambasadori numai diplomati de cariera sau reprezentanti ai mediului academic, iar din partea presedintelui si premierului nu au existat presiuni pentru numiri politice.
Fostul sef al diplomatiei a mentionat ca MAE a fost liber sa isi construiasca singur politica de personal, dar, in ultima luna, pentru posturi importante de ambasadori au existat propuneri din afara diplomatiei si a mediului academic, cum ar fi cea a lui Traian Ungureanu, pentru Londra, si Sever Voinescu, pentru Washington, deoarece este necesar avizul premierului si presedintelui pentru numirea respectiva.
"Numirile politice pentru posturile de ambasadori au fost putine", a dorit sa precizeze insa fostul ministru.
Ungureanu a tinut sa remarce ca, in prezent, in diplomatia romana, 40% dintre posturi sunt ocupate de tineri intre 25 si 35 de ani, iar, in ultimii doi ani, in MAE, au fost organizate frecvent concursuri transparente, dincolo de orice suspiciune de frauda, si in cazul carora "pilele nu au functionat".
Totodata, Mihai-Razvan Ungureanu a mai subliniat ca MAE este singura institutie a administratiei centrale care a solicitat CNSAS verificarea dosarelor personalului de conducere, pentru a fi depistati cei care au facut politie politica.
Ungureanu a demisionat in 4 februarie 2007, la doua zile dupa ce premierul Tariceanu i-a cerut sa-si prezinte demisia, in urma situatiei create de retinerea a doi muncitori romani in Irak. Premierul Tariceanu aflase din presa de situatia celor doi, in timp ce presedintele Basescu fusese informat, la cateva zile dupa arestare.
La acea vreme, Ungureanu a declarat ca isi asuma responsabilitatea ca nu l-a informat pe premier despre soarta