Fondul intervine cand societatile de brokeraj pot intra in incapacitate de plata, la fel ca fondul de garantare la banci si asigurari.
Fondul de Compensare a Investitorilor, infiintat in urma cu doi ani pentru a da un plus de siguranta investitorilor de pe piata de capital, este capabil in prezent sa despagubeasca doar cateva zeci de investitori din cei circa 30.000 care activeaza pe Bursa, in cazul in care una sau mai multe societati de brokeraj intra in incapacitate de plata.
"Este intr-adevar ciudat ca nu se pot despagubi decat cateva zeci de investitori din sumele de bani de care dispune in prezent Fondul de Compensare. Dar raspunsul pentru rezolvarea acestei situatii este la Asociatia Brokerilor, care ar trebui sa accepte marirea contributiei", a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.
Contactat de ZF, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, nu a fost ieri disponibil pentru comentarii.
Fondul de Compensare dispune in prezent de 384.000 de euro, conform directorului executiv Stefan Hirtu, cu care pot fi despagubiti 85 de investitori cu cate 4.500 de euro, suma maxima prevazuta de lege pentru 2007. Prin infiintarea Fondului in decembrie 2005, autoritatile au bifat un punct din strategia de armonizare a legislatiei romanesti cu cea europeana.
In sectorul bancar, suma maxima garantata este de 20.000 de euro, iar in Fondul de Garantare al Depozitelor din Sistemul Bancar exista in acest moment 200 milioane de euro, iar Fondul de Garantie administrat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) avea un excedent de 55 milioane de euro la sfarsitul anului 2005, conform ultimului raport al CSA.
In prezent, Fondul de Compensare colecteaza contributiile a 102 membri (SSIF-uri, SAI-uri si institutii de credit) pe care le investeste in instrumente financiare cu un grad scazut de risc, in titluri de stat (50% d